Unge og rygning

Der er rigtig mange unge der ryger og tendensen er desværre ikke positiv. Unge starter nemlig med at ryge tidligere og tidligere.

Der er faktisk tal fra Kræftens Bekæmpelse der viser at 1 ud af 4 ryger i 9. klasse og selvom de sjældent er storrygere, kan det nemt være starten på et liv med rygning.

En skidt start på tilværelsen, før man reelt indser og forstår hvor alvorligt og farligt smøgerne kan være. Det primære formål med denne artikel er derfor at oplyse om farligheden og den store udbredelse hos unge. Det bør være incitament til at forældrene tager ansvar og kontrol.

Der kører mange kampagner mod rygning og mange er dem er rettet mod unge. Det er  nemlig hos dem at der kan vindes meget. Hvis du ønsker at læse de kolde tal om unge og rygning, kan du gøre det her på Cancer.dk

 

Festryger eller fast ryger?

Der er mange unge der dækker sig ind under betegnelsen festryger. Tendensen er desværre at mange går fra at være festrygere, til at være faste rygere så snart de selv får mulighed for at købe smøgerne.

Det sker altså ofte i alderen 16-20 år. Det er i samme periode hvor der er mange fester og hvor mange synes det er cool at ryge. Lad os slå fast – det er IKKE sejt at ryge.

Det kan være dine venner synes det, men tænk på at det kan forkorte dit liv med 10 eller 20 år. At du kan få alvorlige sygdomme, når du bliver voksen, som IKKE kan helbredes.

Er det så smøgerne værd, bare for at virke “sej”, når det reelt ikke gør en forskel på hvordan du bliver opfattet.

 

Forældrenes ansvar

Der er ingen tvivl om at forældrene har et stort ansvar i at stoppe unge og rygning. Specielt når de unge er teenagere og indtil de bliver 18 år.

Statistikker viser at en stor procentdel af de voksne rygere, har røget deres første smøg, da de var under 18 år. Mange kunne være undgået, hvis forældrene havde taget større ansvar og sat en stopper for det.

Problemer er ofte at forældrene selv ryger og så kan det være svært at forbyde ens børn det. Ikke desto mindre, er man med til at gøre børnene en bjørnetjeneste.

 

Lad dette være en opsang til forældre – STOP unge og deres rygning, hvis du ønsker at gøre dem en tjeneste for livet.

Der er mange fordele ved et rygestop og du kan læse mere om dette på denne side.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.